Hollands Venetiëtocht:

De toertocht:

Sinds 1956 organiseert IJsclub Giethoorn samen met een aantal zusterverenigingen uit de kop van Overijssel de Hollands Venetiëtocht. De tocht wordt veelal op een zondag verreden. De Hollands Venetiëtocht (HVT) is een  schaatsklassieker (wedstrijd) en een schaatstoertocht over een afstand van +/- 60 km. De werkelijke afstand is overigens afhankelijk van de ijssituatie. Aan de HVT doen ongeveer 200 wedstrijdrijders  en ongeveer 10.000 toerrijders mee. Dit aantal  is sterk afhankelijk van het weer en of er in het land nog meer schaatstochten worden georganiseerd.

De tocht wordt verreden in de gemeente Steenwijkerland door de kernen: Giethoorn, Blokzijl, Dwarsgracht,  Sint Jansklooster, Belt Schutsloot en Wanneperveen

De deelnemende verenigingen zijn:

·         IJsclub Giethoorn te Giethoorn;

·         IJsclub Nooitgedacht te Belt Schutsloot;

·         IJsclub VVV Blokzijl te Blokzijl;

·         IJsclub Ons Belang te Dwarsgracht;

·         IJsclub Belterwiede te Wanneperveen;

·         IJsclub  Ons  Genoegen te Sint Jansklooster.

De algemene leiding en coördinatie is in handen van het organisatiecomité. Het organisatiecomité bestaat uit leden van IJsclub Giethoorn en de voorzitters van de zusterverenigingen. De wedstrijd wordt georganiseerd door de wedstrijdcommissie en de toertocht door de toercommissie. Als de tocht op een zondag wordt verreden helpt IJsclub Ons Genoegen (Sint Jansklooster) alleen in de voorbereiding.

Ondersteuning vindt plaats door de commissies van de zusterverenigingen en de verschillende commissies van IJsclub Giethoorn. De voorzitters van de zustervereniging sturen vanuit het organisatiecomité hun eigen vereniging operationeel aan en zijn hiermee verantwoordelijk voor hun deel van het parcours en organisatie. De centrale post van de Hollands Venetiëtocht is gevestigd in het verenigingsgebouw van IJsclub Giethoorn (Kerkweg 17b). Vanuit deze post wordt algemeen leiding gegeven aan de gehele tocht.  

De wedstrijd:

Rob Hadders laatste winnaar Hollands Venetiëtocht

Rob Hadders is de winnaar van de 10e  Hollands Venetiëtocht met start en finish in Giethoorn. De meest succesvolle schaatser op natuurijs in 2012 zegevierde op zondag 12 februari 2012 in de eindsprint. De rijder uit Groningen versloeg met nauwelijks waarneembaar verschil Gary Hekman uit Gramsbergen.

Rob Hadders

Op de derde plaats eindigde de nationaal kampioen op kunstijs, Arjan Stroetinga (Waskemeer). Karlo Timmerman uit Groningen werd vierde en Joost Vink (Noordwijkerhout) vijfde, vlak voor Ingmar Berga uit Hoogeveen, die als zesde werd geklasseerd.

De winnaars Henri Ruitenberg (1986 en 1987) en Erik Hulzebosch (1996) waren getuige van de overwinning van Rob Hadders in 2012.

Bij de dames zegevierde Jolanda Langeland uit Bedum. Zij klopte Carla Zielman, lid van de organiserende IJsclub Giethoorn en tot voor kort woonachtig in Steenwijkerwold en de favorieten Mariska Huisman (Andijk) en Foske Tamar van der Wal (Groningen), die respectievelijk derde en vierde werden.

Geschiedenis Hollands Venetiëtocht

Erik Hulzebosch was in 1996 winnaar van de Hollands Venetiëtocht met start en finish in Giethoorn. De man uit Gramsbergen is de laatste tijd meer entertainer dan schaatsenrijder, hoewel het natuurijs hem wel blijft lokken. ‘Natuurijs is prachtig, we zijn er eigenlijk wel eens weer aan toe. Het gebied van de Overijsselse Merentocht is natuurlijk schitterend. Lekker raggen tussen de rietkragen.’ 
De winst in de negende Hollands Venetiëtocht kwam tot stand op 29 december 1996, een week voor de Elfstedentocht waarin de toen 26-jarige Hulzebosch als tweede eindigde. In Giethoorn klopte hij Yep Kramer (Oudeschoot) en Henk Angenent (Alphen aan de Rijn). 

Als winnaar van de Hollands Venetiëtocht was Hulzebosch de opvolger van Yep Kramer, die op 10 januari 1991 triomfeerde. De vader van Sven Kramer verwees dat jaar Erik Hulzebosch en Dick Hoeve naar de tweede en derde plaats. 
Dertien keer is tot nu toe de Hollands Venetië Tocht verreden, een toertocht door de Kop van Overijssel. De bijbehorende wedstrijd over 50 km is tien keer gehouden, waarbij eenmaal (in 1976) alle rijders werden gediskwalificeerd, omdat ze plotseling ‘van de andere kant’ bleken te komen omdat ze van de route waren afgeweken„m.
De eerste Hollands Venetië Tocht werd op 18 februari 1956 gewonnen door de toen 18-jarige Roelof Bakker uit IJhorst. Als tweede en derde eindigden Berend van den Brink (Oosterwolde) en Johannes Beugelink (Ossenzijl). Zowel in 1970 (7 januari) als 1972 (2 februari) was de Havelter architect Jan Roelof Kruithof onverslaanbaar in deze tocht, waarbij hij in 1970 Dries van Wijhe (Oosterwolde) naar de tweede en Johan Wardenier naar de derde plaats verwees. Wardenier, geboren in Kallenkote en later woonachtig in Marknesse, werd in 1972 tweede met Jan Roos (Avenhorn) als derde.

Erik Hulzebosch was in december 1996 de laatste winnaar van de Hollands Venetiëtocht.

 

Op 17 januari 1982 triomfeerde Hans Bouma uit Dronten (met Tjeerd Uiterdijk uit Koudum en Hylke Boerstra uit het Duitse Bremen als tweede en derde), op 20 januari 1985 zegevierde Marten Hoekstra (Heerenveen), waarna in 1986 en 1987 Henri Ruitenberg (Oldebroek) de winst naar zich toetrok. Marten Hoekstra liet Henk Portengen uit Nederhorst den Berg en Jan Roelof Kruithof in deze volgorde achter zich. Henri Ruitenberg zegevierde op 16 februari 1986 en 18 januari 1987. In 1986 werden Sjaak Bakker (Bobbeldijk) en Tjeerd Uiterdijk (Koudum) tweede en derde, in 1987 legden de jonge Edward Hagen (Lisse) en Sjaak Bakker beslag op de plaatsen twee en drie. Bij de dames won Alida Pasveer, gevolgd door Ingrid Paul en Tineke Hogendijk.